Curs de croșetat profesionist - Lecția 1

LECȚIA 1

NOȚIUNI INTRODUCTIVE

Tot mai multă lume dorește să învețe să croșeteze în zilele noastre. Acest lucru m-a determinat să public un curs de croșetat profesionist care să vină în sprijinul tuturor doritorilor și amatorilor care se întreabă cum să croșeteze corect.

Am văzut foarte multe postări pe diferite bloguri și tot atât de multe filmulețe pe YouTube care m-au dezamăgit. Fiecare cum a învățat din diverse surse a dorit să transmită mai departe acest lucru, fără să-și pună întrebarea dacă este corect sau nu. Din această cauză mulți învață greșit arta croșetatului, care nici pe departe nu este o filosofie atât de sofisticată pe cât pare a fi. Atunci când tehnica croșetatului este implementată greșit, este foarte greu să te dezveți și să o iei de la capăt corect, iar dacă se dorește să se obțină niște piese unice, nu mai ies așa cum ar trebui, din tot atâtea motive.

În secolul vitezei și al tehnologiei moderne, lumea nu prea stă să citească și să aprofundeze cunoștințele acumulate. Toți vor să obțină ceva rapid, facil, cu câștig dacă se poate cât mai mare și cu muncă din ce în ce mai redusă.

Eu vă propun o altă abordare a cursului de croșetat profesionist. Ceva modern, mult mai ușor de asimilat, mult mai pe înțelesul tuturor grăbiților din zilele noastre, cu multe ilustrări și filme demonstrative, cu sfaturi clare ce să faceți și ce să nu faceți, cu un suport de curs schematic și la obiect. Să începem așadar cu noțiunile introductive unde învățăm lucruri generale grupate, pe care cu greu le găsiți pe site-uri sau filmate.

Ce trebuie să știți înainte să vă apucați de croșetat

1. Croșetatul este o muncă individuală, de concepție, de cunoștințe acumulate în timp, îmbinate cu imaginație. Dacă știți și limba engleză este un punct câștigat.

2. Croșetatul reprezintă o terapie pentru toți cei care doresc să se refugieze din fața problemelor de zi cu zi și să se relaxeze într-un mod plăcut.

3. Croșetatul este o muncă de relaxare și nu una de corvoadă. Dacă simțiți că acest lucru este un serviciu impus, nu vă apucați de croșetat. Căutați altă activitate de relaxare.

4. Imaginația, alături de cunoștințe de croitorie, broderie, tricotaj, împletituri și noduri macrame reprezintă elementul fundamental care nu trebuie ignorat de cel care dorește să obțină lucruri de valoare și durabile în timp.

5. Croșetatul fiind o activitate de concepție individuală, este considerat o adevărată artă atunci când este făcut profesionist.

6. Dacă sunteți fără imaginație și vreți să faceți acest lucru pentru bani, vrând să respectați întocmai intrucțiunile date de cineva, nu vă apucați de croșetat.

7. Corșetatul implică o muncă laborioasă, care necesită timp, dispoziție, resurse materiale și spirituale enorme, o muncă de foarte multe ori neapreciată de mai toți novicii și subjugată de comercianții doritori de tunuri pe spinarea multor necunoscători.

8. Lucrurile croșetate, fie profesionist, fie neprofesionist, durează în timp în funcție de firele folosite, nu se demodează ușor dacă sunt lucrate cu tehnici moderne care să parcurgă mai multe etape ale evoluției modei, pot fi adaptate mai multor nevoi, se întrețin relativ ușor dacă sunt spălate exclusiv numai de mână.

9. Lucrurile croșetate nu se desfac pentru a refolosi firele, acest lucru face ca noua piesă croșetată cu fire reciclate să pară veche, ponosită, uzată. Desfăcutul firelor se pretează numai la lucrurile tricotate.

10. Lucrurile croșetate nu se bagă în mașini de spălat, nu se calcă, nu se storc precum cearceaful, nu se întind pe umerașe pentru scurs și uscat, se lasă împăturite până se scurge apa din ele, după care se întind pe uscător cînd nu mai lasă apă, dar pot fi clătite în balsam (chiar recomandabil), iar unele piese decorative se pot apreta cu orice tipuri de apret din comerț.

11. Piesele croșetate este bine să fie făcute din fire de calitate, durabile în timp, nu din fire proaste, nemercerizate bine (adică răsucite bine) și nici din fire fără luciu, care se tocesc în timp.

12. Dacă lucrați cu fire nemercerizate bine (cele nerăsucite) trebuie să acordați mai multă atenție și timp ca să luați pe croșetă toate firele la un picioruș, altfel lucrul poate apărea la final scămoșat, neuniform, răvășit și în final inutilizabil ca piesă de valoare.

13. Având în vedere complexitatea lucrului cu croșeta și timpul alocat unei piese cât de mici (să nu mai vorbim de lucrurile ample), este bine să folosiți croșete de calitate, de obicei cu mâner, care să nu agațe, să nu fie strâmbe sau ruginite (firul nu alunecă pe gâtul croșetei).

14. Croșetatul înseamnă o economie foarte mare într-o familie. Din croșetă se pot face piese unicat, începând cu lucruri vestimentare, șaluri, pulovere, accesorii pentru casă, accesorii gen bijuterii (brățări, inele, coliere, cercei), încălțăminte (papuci, cizme, botoșei pentru copii), pături, perdele, genți și sacoșe, paltoane, pardesie, pantaloni, ciorapi, lenjerie de corp (sutiene și chiloți), costume de baie și terminând cu piese sofisticate pentru diferite ocazii (rochii de mireasă, rochii de ocazie, coronițe), dar și lucruri ornamentale (flori, vaze, abajururi, tapițerie, covoare, pleduri) și lucruri de depozitare (cutii, recipiente) sau diverse accesorii în bucătărie (mânere de prins oala fierbinte, capace ornamentale, huse pentru creainice, suporturi pahare), baie (prosoape moi, bureți de corp), casă și multe altele, în funcție de imaginația fiecăruia.

Ce este un fir bine mercerizat?

Este un fir care rezultă din mai multe fire foarte bine răsucite. Exemple de fire bine mercerizate și care se lucrează ușor, existente acum pe piață sunt:

1. Flavia de la Tălmaciu – se găsește la bobină de 100 g

2. Alize, fire din Turcia (unele sortimente) – se găsesc la sculuri moderne (care nu trebuie făcute ghem) de câte 25 g, 50 g, 100 g

3. Macrame de la Râmnicu Vâlcea (cel clasic) – se găsește la sculuri de 100 g (care trebuie desfăcute în gheme) sau la bobine de 50 g (fire mai subțiri decât cele din sculuri)

4. Puppet și Anchor – se găsesc la bobine mici de 10 g, 25 g, 50 g, cu care se cos fețe de masă cu cruciulițe (cross stitches) și care sunt fire subțiri de diferite dimensiuni

clip_image002 clip_image004

clip_image006


Ce este un fir nemercerizat sau slab mercerizat?

Este firul care rezultă din mai multe fire dar care nu sunt perfect răsucite. Exemple de astfel de fire pe piață sunt:

1. Alize, fire din Turcia (unele sortimente) – se găsesc la sculuri moderne (care nu trebuie făcute ghem) de câte 25 g, 50 g, 100 g

2. Toată gama de fire gen PNA – se găsesc la sculuri moderne (care nu trebuie făcute ghem) de câte 50 g, 100 g,k 200 g

3. Angelica – se găsește la bobină de 50 g un fir mai gros decât Flavia și care arată jalnic, fără luciu.

clip_image008 clip_image010

clip_image012

Tipuri de fire

1. Fire naturale (uni sau degrade)

a. bumbac (cotton)

b. bambus (bamboo)

c. lână

d. mătase naturală

2. Fire sintetice (uni sau degrade)

a. acril

b. poliester

c. vâscoză

3. Fire combinate în diferite proporții (naturale cu sintetice) (uni sau degrade)

Cum citiți o etichetă (yarn label) de pe sculul de fire de croșetat?

clip_image014

Denumirea LANAGOLD BATIK. Firul are în compoziție 49% lână (wool), 51% (acril). Sculul are 100 g. Lungimea firului are 240 metri. Se lucrează cu andrele de 4-6 (Aici puteți include croșetă de 4-6). Pentru o piesă de om mare vă trebuie 5 sculuri (5x100 g). În dreapta jos aveți instrucțiuni de spălare cu simbolurile internaționale (30 grade), nu se stoarce, nu se calcă, nu se bagă la mașina de spălat.

clip_image016

1. Denumirea firului și compoziția (Cotton Bamboo, 52% bumbac, 48% bambus)

2. Lungimea firului în ambele sisteme metrice (224 metri) și greutatea sculului în ambele sisteme metrice (100 g)

3. Cu ce andrele sau croșetă lucrați firul pe un eșantion de 10 cm x 10 cm

4. Ce fel de fir este (vedeți mai jos eticheta cu explicațiile pe numere ale firelor, adică dacă sunt elastice sau nu, dacă se întind sau rămân bățoase)

5. Țara producătoare – Turcia

6. Instrucțiuni de spălare, întreținere cu simbolurile internaționale

7. Codul de bare al produsului

8. Brandul produsului

clip_image018

Aici aveți pe eticheta verde: Denumirea MY YARNS, greutatea 198 g, lungimea firului 333 metri, culoarea bleu și codul de culoare (care este foarte important ca să nu fie diferențe de culoare când completați la o piesă cu un alt scul) – A123, Lotul nr. 456, firul este 100% acril, iar jos la nr. 6 aveți instrucțiuni de spălare și andrele și croșete folosite pentru acest fir.

clip_image019

Sistemul de fire internațional de la 1 la 6 (superfin, fin, ușor, mediu, spumos, super spumos). Pe stânga etichetei aveți rândul 2, ce puteți face cu acest fir (pentru cei care cunosc engleză e mai ușor de înțeles). Pe rândul 3 aveți dimensiunea de andrele sau croșete pe care trebuie să le folosiți. Rândul 4 arată în mm numărul croșetei de folosit. Rândul 5 arată denumirea croșetei în sistemul american.

clip_image021

Un alt tip de etichetă care explică tipuri de fire pe categorii de această dată de la 0 la 6 (adică de la subțire la groasă).

De reținut!

Cu cât este firul mai lung ca metraj pe 100 g, cu atât mai spornic și mai economic este piesa lucrată (intră mai puține sculuri, deci costă mai puțini bani).

(va urma Lecția 2)

Găsiți cartea pe Calameo unde o puteți citi - va fi actualizată cu fiecare lecție care va urma

Găsiți cartea pe Scribd de unde o puteți descărca - va fi actualizată cu fiecare lecție care va urma

https://www.scribd.com/doc/316366780/Curs-de-crosetat-profesionist

Materialele și unele dintre cărțile de pe site sunt gratuite, însă în spatele cortinei se ascunde o muncă asiduă, născută din pasiunile mele și din devotamentul pentru omul avid de cunoaștere de lângă mine. Dacă apreciaţi această muncă și vă folosesc materialele publicate, orice donaţie, cât de mică, va însemna pentru mine o recunoaștere a zilelor și nopţilor de lucru, finalizate cu împărtășirea tuturor cunostinţele și experienţele mele. Aveți butonul DONATE în dreapta sus pe site. Vă mulţumesc.

Granny Square Macrame Baby Dress

Here you have a very simple macrame dress for girls aged 6 months up to 1 year. I used Romanian yarn (Râmnicu Vâlcea macrame) 100 grams and I worked in total 38 hours to finish the dress with all its accessories.

You have here in pictures the steps I followed. Click on each image in order to enlarge it.

Macrame dress

Macrame dress

Macrame dress

Macrame dressMacrame dress

Curs de croșetat http://goo.gl/zKbcYQ

See also this link with orchid

http://kseniyanik.livejournal.com/38055.html#cutid1

Vizitați și următoarele postări: (See also):

http://iris-milkywaygalaxy.blogspot.ro/2013/04/over-1400-crochet-3d-flowers-for-all.html

http://iris-milkywaygalaxy.blogspot.ro/2011/01/flowerscrochet-flori-crosetate.html

http://iris-milkywaygalaxy.blogspot.ro/2015/10/crochet-some-roses-flowers-leaves.html

Vizitaţi pentru inspiraţie şi alte modele pe linkurile de mai jos: (More links with diagrams and patterns)

Crochet Magazine No. 6 http://goo.gl/ziocOr

Crochet Magazine No. 5 http://goo.gl/UNSYSC

Crochet Magazine No. 4 http://goo.gl/4jZyp6

Crochet Magazine No. 3 http://goo.gl/2ArUQg

Crochet Magazine No. 2 http://goo.gl/UUpYe7

Crochet Magazine No. 1 http://goo.gl/WGJSdv

Over 1400 Crochet Patterns for All http://goo.gl/NfiAv

Crochet Diagrams http://goo.gl/Ne72vz

Granny Square Crochet http://goo.gl/DPrcvt

Easy Crochet Squares http://goo.gl/z7j6V9

Crochet Owl Baby Dress (Rochiță croșetată cu bufniță)

baby dress 15

The dress is for a 6 months-girl up to 1 year. I used Flavia (Romanian) cottor yarn. White yarn is about 220 grams while the owl with all its colors has 6 grams. I begun from the neck and worked around the entire dress. I worked about 43 hours with the finishing touch included. Here you have the steps in pictures. Click each picture to enlarge and see the details.

Front dress with the owl

Rear dress

Steps to follow in pictures

baby dress 01

baby dress 02

baby dress 03

baby dress 04

baby dress 05

baby dress 06

baby dress 07

baby dress 08

baby dress 09

baby dress 10

baby dress 11

baby dress 12baby dress 13

baby dress 14

Curs de croșetat http://goo.gl/zKbcYQ

See also this link with orchid

http://kseniyanik.livejournal.com/38055.html#cutid1

Vizitați și următoarele postări: (See also):

http://iris-milkywaygalaxy.blogspot.ro/2013/04/over-1400-crochet-3d-flowers-for-all.html

http://iris-milkywaygalaxy.blogspot.ro/2011/01/flowerscrochet-flori-crosetate.html

http://iris-milkywaygalaxy.blogspot.ro/2015/10/crochet-some-roses-flowers-leaves.html

Vizitaţi pentru inspiraţie şi alte modele pe linkurile de mai jos: (More links with diagrams and patterns)

Crochet Magazine No. 6 http://goo.gl/ziocOr

Crochet Magazine No. 5 http://goo.gl/UNSYSC

Crochet Magazine No. 4 http://goo.gl/4jZyp6

Crochet Magazine No. 3 http://goo.gl/2ArUQg

Crochet Magazine No. 2 http://goo.gl/UUpYe7

Crochet Magazine No. 1 http://goo.gl/WGJSdv

Over 1400 Crochet Patterns for All http://goo.gl/NfiAv

Crochet Diagrams http://goo.gl/Ne72vz

Granny Square Crochet http://goo.gl/DPrcvt

Easy Crochet Squares http://goo.gl/z7j6V9

Turmeric, șofran, curry - explicații

De curând m-a întrebat un prieten care este diferența dintre cele trei condimente despre care vorbește toată lumea și pe care mulți nu le cunosc. Toate au cam aceeași culoare (galben spre portocaliu deschis), toate trei coloreaza mâncarea și toate trei sunt sub formă de praf. Cum să le deosebim? La ce sunt bune ele? Ce proprietăți au? Păi să le luăm pe rând.

Turmericul

Curcuma (română) sau turmeric (engleză) iar în țările asiatice cunoscut sub numele de șofran indian (română) sau Indian safran (engleză) este un rizom din familia ginger (engleză) sau ghimbir (română), rădăcinoasă care se aseamănă cu morcovul sau cu ridichea albă ca formă, numai că are o culoare galben-portocalie pregnantă.

turmeric 1

Este principalul ingredient care se pune la curry și reprezintă cel mai puternic condiment cunoscut în lume în combaterea bolilor potențial reversibile. Provine din sud-vestul Indiei (care este și principalul exportator din lume) unde crește la temperaturi de 20-30 grade C. Se folosește fie proaspăt, fie fiert (30-45 minute), uscat și apoi măcinat într-un praf fin, precum scorțișoara. În bucătăria asiatică se folosește la mâncăruri iar în India și Nepal se folosește și la dulciuri, nu numai pentru culoarea galbenă pe care o dă acestora ci și pentru proprietățile sale terapeutice. (vezi și articolul Cataif arăbesc dând click pe aici).

  1. Conține elemente bioactive cu proprietăți medicinale recunoscute.
  2. Este anti-inflamator.
  3. Are capacitate anti-oxidantă mare pentru corpul uman.
  4. Îmbunătățește activitatea creierului și previne bolile de îmbătrânire a neuronilor.
  5. Scade riscul bolilor cardiace.
  6. Previne cancerul și chiar este folosit în tratamentul cancerului în stare incipientă.
  7. Previne și scade riscul apariției bolii Alzheimer.
  8. Are efecte benefice în tratamentul pacienților cu artrită.
  9. Are beneficii incredibile privind depresia (în loc de Prozac).
  10. Amână îmbătrânirea și ajută la combaterea bolilor cronice.
  11. Folosit în tratarea diabetului de tip II (în loc de Metformin și Syofor).
  12. Reduce colesterolul (în loc de Lipitol).
  13. Vindecă rănile deschise, purulente.
  14. Folosit pentru albirea petelor de pe dinți.
  15. Folosit pentru mățti faciale (îndepărtează acneea, petele rozacee).
  16. Calmant pentru dureri.
  17. Este anti-coagulant (în loc de Aspirină).

O linguriță de turmeric pe zi pusă în iaurt, mâncăruri, ciorbe, supe, ceaiuri are efecte incredibile pentru îmbunătățirea sănătății și pentru prevenirea bolilor cronice.

Șofran

Saffron (engleză) este cunoscut la noi drept șofran (română) provine din florile unei plante perene de toamnă Crocus sativus care crește în insula grecească Creta, cu o culoare galben-aurie pregnantă, dar care nu se găsește în sălbăticie. Face parte din familia florilor de iris. Conține un compus organic safranal (engleză) sau șofranel (română) care imprimă culoarea și aroma specifică a acestui condiment. Pistilul florii are o culoare spre portocaliu iar în funcție de zona unde se cultivă, acesta este mai pregnant sau mai pal. Acele fire din mijlocul florii sunt culese și uscate ele constituind de fapt condimentul. Din această cauză este cel mai scump condiment din lume în forma lui necombinată cu alte condimente cum este turmericul, pentru că și cultivarea lui se face exclusiv manual. Este necesar aproximativ 4500 de pistile pentru a face o uncie de șofran. Se găsește fie sub formă de flori (pistile uscate), fie sub formă de praf de un galben deschis pregnant. Cel mai pur șofran provine de fapt din Iran, fiind cunoscut încă din secolul 7 BC în vechea Asirie (acum 4000 ani) de pe timpul regelui Asurpanibal. Pe timpul lui Alexandru cel Mare a fost adus spre insulele grecești iar în China a ajuns odată cu invadatorii mondoli care l-au adus din Persia. Nu poate fi confundat cu turmeric deoarece are un cu totul alt gust, miros și culoare față de acesta. Este mai auriu, nu este picant deloc la gust iar în combinație cu apa nu îngălbenește ci mai degrabă scoate o culoare spre portocaliu deschis decât galben pregnant.

 Close up of saffron flower and dried saffron spice

La ce se folosește șofranul?

  1. Ca și colorant pentru textile, pentru că un gram de șofran poate colora 10 galoane de apă.
  2. Are peste 50 componente volatile (Picrocrocin, for instance, is the main substance responsible for the strong taste. Safranal brings saffron its characteristic odor and fragrance. Crocin, which delivers the intense orange color, is an indication of this spice's medicinal qualities, i.e. its powerful carotenoids and antioxidants that can protect your body from free radical damage).
  3. Inhibă și/sau reduce creșterea tumorilor.
  4. Previne și/sau se folosește în tratarea cancerului de piele (cataplasme).
  5. Reduce efectele secundare ale Cisplatin - medicament folosit în tratarea cancerului.
  6. Ajută la detoxifierea rinichilor.
  7. Previne cancerul.
  8. Folosit în tratamentul bolilor degenerative.
  9. Are efect stimulator în pubertatea întârziată.
  10. Ajută în alopecie (chelie).
  11. Protector împotriva răcelilor (se folosește în ceaiuri, supe calde, orez cu lapte, orez gătit sub orice formă - se pune un vârfuleț de cuțit).
  12. Este anti-oxidant puternic.
  13. Este sursă bogată de minerale (copper, potassium, calcium, manganese, iron, selenium, zinc and magnesium).

Curry

Este un condiment rezultat dintr-un amestec de mai multe condimente din bucătăria indiană (inclusiv ardei iute roșu, piper negru, sare). În funcție de regiune el poate conține ingrediente diferite. Cel mai cunoscut amestec curry este cel cu coriandru (română) sau coriander (engleză), chimion (română) sau cumin (engleză) - vezi și articolul Chimen și chimion dând click aici - și turmeric de unde și culoarea lui generală de galben-portocaliu pregnant, dar mai poate conține și boabe de muștar, piper negru și sare. Condimentul este o creație vestică datând din secolul 18. Se folosește la preparatele din pește, carne de vacă, carne de pui, fructe de mare și tocănițe din legume și ciuperci, precum și la orezul gătit în stil arăbesc. Este foarte apreciat în țări ca India (unde există curry cu 3 până la 20 de condimente amestecate), Sri Lanka, Pakistan și Bangladesh, dar și în Insulele Maldive, Nepal, Indonezia, Malaysia, Filipine, Tailanda, Vietnam, Insulele Fiji, Hong Kong, Japonia, Korea și în Europa și America. În Marea Britanie rețetele au fost introduse mai întâi prin Birmingham sub denumirea de balti de la recipientul asiatic balty în care se prepara mâncarea cu acest amestec de condimente.

Indian Curry Dishes

curry 1

curry 2 curry 3

curry 4

Având în vedere că turmeric este unul dintre condimentele principale din cadrul amestecului curry (la care nu se amestecă niciodată șofran datorită prețului prohibitiv al acestui condiment, așa cum am arătat mai sus) beneficiile folosirii sunt (pe lângă cele enumerate mai sus):

  1. Cele de la turmeric.
  2. Datorită conținutului de chimion (a nu se confunda cu chimen) previne și stopează cancerul.
  3. Reduce inflamațiile.
  4. Previne instalarea osteoporozei (mai ales la femeile care au suferit operații de extirparea ovarelor).
  5. Datorită conținutului de coriandru care distruge bacteriile din mâncare, previne și omoară bacteria E-coli din alimente.

CONCLUZII IMPORTANTE (din experiența proprie):

  1. Foarte multă lume nu cunoaște diferența dintre chimen și chimion (română) sau caraway and cumin (engleză) - vezi articolul Chimen și chimion dând click aici.
  2. Foarte multă lume confundă șofranul cu turmericul sau curcuma și riscă să cumpere turmeric la preț de șofran mai ales dacă pleacă în străinătate și vânzătorul înțelege că cel care cumpără nu cunoaște bine diferența.
  3. Diferența dintre turmeric și șofran este ca turmericul colorează apa în garlben spre portocaliu deschis pe când șofranul coloreaza apa într-un galben auriu strălucitor. Turmericul este puțin picant având un miros specific de condiment, pe când șofranul are gust fad, fără miros specific.
  4. Există în piețele asiatice, pentru necunoscători, șofran sintetic (synthetic yellow color powder - saffron) la prețuri piperate dar accesibile turiștilor, ca în fotografia de mai jos, care are în compoziție și sare în cantități infime, dar care atârnă la gramaj.
  5. Toate trei condimentele diferă la culoare, gust și miros (dati click pentru mărire poze).

sofran sintetic Arabia Saudita 01sofran sintetic Arabia Saudita 02

sofran original si sintetic

turmeric si curry

Search This Blog