H.M. ELIZABETH, QUEEN OF ROMANIA

Am rămas uimită câte tinere se ocupă cu lucrul de mână în zilele noastre. Credeam că a coase un goblen, a croşeta ceva, a tricota diverse lucruri, sau a lucra tatting ţin de mentalitatea şi de ocupaţia doamnelor care au trecut de jumătate de secol. Şi totuşi, mai există minţi cu imaginaţie, mâini harnice şi dorinţă de cunoaştere şi printre tinerele de astăzi. Nu are rost să dau şi eu lecţii de cum se coase un goblen, cum se croşetează, sau cum se tricotează. Pe Internet se găsesc o serie de materiale extrem de bine explicate, cărţi şi reviste ilustrate cu tot felul de modele, precum şi filme explicative, alături de blog-uri cu diferite păreri şi opinii.

Eu mi-am propus aici să vă vorbesc despre o doamnă deosebită, care, din pasiunea ei pentru tainele lucrului de mână, a transmis generaţiilor care i-au urmat dragostea pentru perpetuarea unei adevărate arte, care în toate timpurile a însemnat liniştirea sufletului, independenţă materială şi bucuria împlinirii din propria muncă şi imaginaţie.
Carmen Sylva0 Carmen Sylva1 Carmen Sylva2
Majestatea Sa Carmen Sylva (Pauline Elisabeth Ottilie Luise zu Wied), soţia regelui Carol I de România, cunoscută drept Regina Elisabeta de România, a trăit între anii 1843-1916, într-o perioadă în care femeile nu aveau serviciu. Ca orice regină, avea o educaţie aleasă, scria cu uşurinţă poezii, nuvele, istorioare, eseuri, aforisme, în germană, română, engleză şi franceză. A avut idei republicane, adică prefera o formă republicană de guvernământ în locul monarhiei, dar acest lucru nu l-a făcut public niciodată, ci l-a consemnat numai în jurnalele domniei sale. A avut o pasiune pentru lucrul de mână şi a dorit să transmită şi altora deprinderea şi dragostea de a lucra ceva trainic şi frumos. A devenit o figură cunoscută prin publicaţiile domniei sale. În 1910 a apărut o carte rară pentru acele vremuri, The Art of Tatting, care explică acest meşteşug şi care conţine ilustraţii cu piese de mare valoare executate de regină. Cuvintele Majestăţii Sale Carmen Sylva: “Our work is for human eternities! May 1910, Carmen Sylva”.
Carmen Sylva3 Carmen Sylva4 Carmen Sylva5
Carmen Sylva6 Carmen Sylva7 Carmen Sylva8
În majoritatea imaginilor, Majestatea Sa Carmen Sylva poartă aceste ornamente lucrate de mână, lucru ce-i conferă o eleganţă deosebită. Frumuseţea şi originalitatea fiecărei piese, lucrată manual, reflectă, chiar şi peste decenii, o minte clară, independentă, cochetă, preocupată în permanenţă de frumos, practic şi totuşi deosebit.
Carmen Sylva9 Carmen Sylva10 Carmen Sylva11
Carmen Sylva12 Carmen Sylva13 Carmen Sylva14
THOUGHTS OF A QUEEN
Stupidity sits in the front row to get seen; intelligence sits back and looks.
Little people have nothing but rights, grown-ups only duties.
To be great, your self must disappear under the greatness of your work.
Youth passes judgment—Old age absolves.

No comments:

Post a Comment

Search This Blog